05/09/2022 | www.barcelona.cat

El Districte començarà les obres a la tardor, amb una durada prevista de sis mesos

L’entorn de l’església de Sant Rafael, coneguda com a església de l’antic Mental, es convertirà en una nova àrea verda que s’unirà al parc Central de Nou Barris. Així, es generarà un nou espai públic que relligarà amb els equipaments de l’entorn de la plaça Major de Nou Barris, el propi parc i els edificis residencials de l’àmbit. Tot plegat permetrà que el veïnat pugui gaudir d’una nova zona d’estada al districte.

Les obres suposaran renovar 3.600 m2, amb una inversió d’1,8 milions d’euros. El projecte executiu ja ha estat aprovat definitivament per la Comissió de Govern, i es preveu que les obres comencin a la tardor i acabin al cap d’uns sis mesos.

Aquests treballs arriben després de les obres de consolidació de l’estructura de l’església i rehabilitació de les façanes i la coberta del temple, dutes a terme també pel Districte de Nou Barris, i que van acabar l’octubre de 2020.

L’església de Sant Rafael

L’església de Sant Rafael és una petita part de l’antic Institut Mental de la Santa Creu, un edifici de caràcter neoclàssic i grans dimensions construït l’any 1888 per Josep Oriol Bernadet. Se situava en la part central posterior del conjunt, en el mateix eix que l’accés principal, del qual la separava el claustre central de l’edifici i un claustre secundari de geometria semicircular.

L’església era el centre religiós de les persones ingressades al sanatori i del personal que hi treballava. Era un lloc de pregària i d’oració, on els diumenges i festius s’hi feien les misses a les quals també assistien els veïns i veïnes del barri. Amb el tancament de l’Institut Mental, l’any 1986, els dos edificis que van quedar sense enderrocar es van convertir en la seu del Districte de Nou Barris i altres equipaments, però el temple va quedar en desús i va iniciar un procés de degradació que, ara, amb les actuacions ja fetes per consolidar l’església i les que es faran en l’entorn, s’acabarà de revertir.

Tot i que l’església de Sant Rafael és de titularitat municipal, es va arribar a un acord de permuta amb l’Arquebisbat de Barcelona que permetrà al Districte recuperar un solar al carrer de Palamós, a la Trinitat Nova, amb possibilitat d’ampliar aquest espai per a serveis de proximitat en un futur. Al mateix temps, l’Arquebisbat condicionarà i decorarà l’espai interior de l’edifici per poder practicar-hi de nou el culte religiós, tal com es feia fa 30 anys.