Comencen les obres del balcó d’equipaments de Can Peguera

26/11/2021 | www.barcelona.cat

Els treballs permetran una millora de l’accessibilitat i suposaran la creació de nous espais de connexió entre Can Peguera i el Turó de la Peira

Nou Barris començarà el dilluns 29 de novembre les obres a la franja coneguda com el “balcó d’equipaments”, que tenen per objectiu bàsic millorar l’accessibilitat d’aquest entorn i construir-hi nous recorreguts.

El projecte, ubicat a Can Peguera, comprèn el tram del carrer de Beret, des del límit del Turó de la Peira amb el “balcó d’equipaments” fins al carrer de Vila-Seca, els jardins i la pista esportiva del Centre de Dia Llar – Residència Dr. Pi i Molist, el carrer de Biure, el “balcó d’equipaments” des del carrer de Beret fins a l’associació juvenil “Tronada”, així com els trams del carrer de Ribelles i el carrer de Cornudella des del carrer de Biure fins al carrer de Quer. En total, més de 10.500 m2.

Més connexions entre els espais i carrers

El projecte proposa un recorregut longitudinal a través del “balcó d’equipaments”, convenientment pautat a través dels diferents edificis existents i de l’espai públic generat, i una sèrie de connexions que uniran i permetran una comunicació fluïda entre els barris de Can Peguera i el Turó de la Peira.

Les comunicacions existents milloraran l’accessibilitat actual. En aquest sentit, es refaran les escales adaptades amb un ascensor amb parada intermèdia al Centre de Dia Llar – Residència Dr. Pi i Molist. També es refarà la connexió des del carrer de Vila-Seca al “balcó d’equipaments” de forma independent, i es crearan escales a la nova plaça de Biure.

La connexió entre el Turó de la Peira i la franja d´equipaments també es millorarà amb la creació d’un nou accés mitjançant escales.

D’aquesta manera, doncs, els punts de connexió actuals, sumat als proposats, permetran una flexibilitat i una multiplicitat de recorreguts que comunicaran els tres nivells actuals del barri de Can Peguera, no només entre ells, sinó amb altres punts dels barris adjacents.

Nou ascensor

El projecte contempla la construcció d’un nou ascensor que donarà accessibilitat al carrer de Beret des del carrer de Vila-Seca, amb  parada intermèdia al Centre de dia Llar – Residència Dr. Pi i Molist. A més, es farà una posta a punt dels altres dos ascensors ja existents a la zona, el que comunica el carrer de Vila-Seca amb el carrer de Biure, i el que connecta el carrer de Biure amb el Casal de Barri “La Cosa Nostra”.

A més de les millores en accessibilitat, les obres, que està previst que acabin el gener de 2023, implicaran també la col·locació de mobiliari urbà, la instal·lació de nou enllumenat, l’adequació de la xarxa de clavegueram i la plantació de nou arbrat amb la corresponent xarxa de reg.

Projecte participatiu

L’any 2017, l’Ajuntament de Barcelona va convocar un concurs d’idees amb l’objectiu de trobar una solució que ordenés aquesta franja i la convertís en una successió d’espais de vinculació i agregació social.

El projecte final s’ha definit conjuntament amb la participació ciutadana.

Més places d’acollida per a dones en situació de violència masclista

23/11/2021 | www.barcelona.cat

En el marc de les actuacions orientades a reforçar els serveis municipals d’atenció a la violència masclista, s’ha aprovat l’ampliació del nombre de places d’acollida per a persones que pateixen violències masclistes a fi d’arribar a les 157 places disponibles.

En total, els serveis municipals de lluita contra les violències masclistes disposaran de 55 places noves, 44 d’adreçades a dones i infants en situació de violència i 11 per acollir víctimes del tràfic d’éssers humans. L’ampliació, del 54%, permet oferir més seguretat i una atenció especialitzada a persones que es troben en situació de risc i que necessiten sortir amb urgència del seu domicili habitual.

Més recursos per atendre dones i infants

Entre les mesures que s’han presentat, també destaca l’ampliació de recursos d’acolliment per a dones amb trastorns de salut mental que es troben en una situació de violència masclista, amb vuit places noves gestionades conjuntament amb entitats del tercer sector. Es tracta d’un servei temporal que acompanya les dones en el procés de recuperació integral, abordant la doble problemàtica i preveient processos de descompensació psicopatològica. Mitjançant aquests recursos, els fills i/o les filles o altres membres de la unitat familiar dependents de les dones ateses també poden accedir a un espai de protecció, acolliment, convivència, atenció socioeducativa, acompanyament i assessorament a diferents nivells.

A més, per continuar incrementant el nombre de places d’acollida en el futur, s’està treballant en el projecte de rehabilitació d’un edifici amb habitatges d’acollida per a vint dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles. La previsió és que l’any 2023 s’acabi l’execució de les obres de l’equipament i s’incorpori aquest recurs al dispositiu d’acollida.

També s’han incrementat les hores d’atenció professional als pisos d’acollida fins a vuit hores setmanals per a les dones que necessiten un reforç en el procés de sortida de la casa d’acollida cap a la vida independent. Aquest increment permet oferir més hores d’acompanyament presencial a les dones i els seus fills i filles en el moment de fer el pas cap a l’autonomia, un moment que pot ser delicat per a les persones que fan la transició d’un recurs de llarga estada on han estat acompanyades per professionals les 24 hores del dia.

Ampliació prevista del SARA

El reforç del Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida (SARA) és clau per garantir una atenció adequada a les dones que pateixen violències masclistes. En aquesta línia, s’està treballant en l‘ampliació del servei amb un nou equipament que permeti desdoblar i incrementar els recursos.

A més, al febrer es va implantar un nou sistema d’atenció telefònica gratuït per millorar la comunicació amb el servei, alhora que es va formar les persones operadores del 010 per atendre trucades relacionades amb situacions de violència masclista.

Totes les novetats dels serveis per combatre les violències masclistes formen part de la mesura de govern “Sumant aliances: Barcelona lliure de violències masclistes”, un full de ruta que inclou totes les línies estratègiques fins al 2023.

Vine a conèixer el projecte Vilaveïna de Vilapicina i la Torre Llobeta

19/11/2021 | www.barcelona.cat

Sessió informativa el dimecres 24 de novembre

El passat mes d’octubre va començar a desenvolupar-se a Vilapicina i la Torre Llobeta el projecte Vilaveïna, del qual us n’informàvem el passat mes de maig en aquesta notícia, i que bàsicament ofereix informació dels recursos i serveis que teniu més a prop per cuidar-vos i cuidar d’altres persones. També hi podeu trobar activitats i diferents propostes que us ajudin a viure millor.

El servei, que és gratuït, s’adreça a tota la ciutadania, però en especial a les persones que necessiten més acompanyament (infants i persones grans) i a les persones que les cuiden. El trobareu al Casal de Gent Gran de Vilapicina i la Torre Llobeta, a la plaça Carmen Laforet, 11. Atenen els matins de dimarts i divendres de 9.30 a 13.15 h, i les tardes de dilluns i dijous de 16 a 19.45 h.

Amb l’objectiu d’avançar en la difusió del projecte i recollir necessitats detectades per la ciutadania en relació a les cures a Vilapicina i la Torre Llobeta, el proper 24 de novembre s’ha organitzat una sessió informativa a les 18 h, a la biblioteca de Vilapicina i la Torre Llobeta.

El projecte Vilaveïna es du a terme a actualment a quatre barris de Barcelona, amb l’objectiu d’anar creixent en els propers anys. En aquest sentit, la tardor de 2022, a Nou Barris arribarà també a La Prosperitat.

VilaVeïna, un projecte per cuidar en xarxa i en proximitat

VilaVeïna és una iniciativa municipal pionera per abordar les cures en petites unitats territorials, amb l’objectiu que els equips professionals especialitzats, les persones que reben atenció i la ciutadania formin part d’una xarxa comunitària i corresponsable del benestar col·lectiu.

El desplegament de VilaVeïna a la ciutat forma part d’una transformació de model sociosanitari en què es prioritza la proximitat, corresponsabilitat i personalització de l’atenció. El canvi principal consisteix a concebre la cura com una tasca compartida i comunitària, no privada i individual. Perquè cuidar en comunitat és millor que cuidar en soledat.

Aquests dies he anat a Nou Barris

Aquests dies he anat al barri de Verdun i m’he trobat amb moltes dones poderoses que lluiten dia a dia pel barri. Des de l’escola, l’activisme, el tercer sector o la cuina d’un bar.

He visitat el barri amb la millor companyia possible: la Yoyi, una activista històrica i presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes, una entitat que fa dècades que lluita per un barri segur, amb habitatge digne i oportunitats per a tothom.

He dinat a La Forquilla i he pogut visitar l’escola Marta Mata, que està transformant el barri amb una comunitat educativa entregada i una metodologia innovadora. L’alumnat de l’escola va llegir el pregó de la Festa Major del barri, i els vaig voler felicitar.

També he visitat un imprescindible del barri: la Fundació Pare Manel, que continua el llegat del seu estimat fundador acompanyant més de 150 nens, nenes i adolescents a través del lleure, el reforç escolar i el futbol.

Des de l’Ajuntament continuarem treballant amb el veïnat i amb l’impuls del Pla de Barris, donant impuls per millorar dia a dia els barris.
Visca la Barcelona de Nou Barris, visca el barri de Verdun!

Si no vam coincidir aquest cop, a sota pots veure algunes fotos de la visita. I si vols fer seguiment de les visites, em pots seguir al meu Instagram.

Per cert, si t’interessa el que fem des de Barcelona en Comú i vols participar, apunta’t aquí al grup del teu barri!

Una abraçada,
Ada Colau

Alcaldessa de Barcelona

Entre el amianto y el pipi-can

Entre el amianto y el pipi-can

13/05/2021 | www.lavanguardia.com

“Soy más optimista desde que dejé Twitter”. Se fue hace un mes y sus todavía 917.000 seguidores ya pueden esperar. Ada Colau no piensa volver. ¿Para qué? En el cara a cara dice que hay menos insultos, menos tensión y menos diálogos sordos. Mejor la calle. Mejor un desayuno en un bar, como el de ayer en El Pozo, en el barrio de la Prosperitat. “Colau, ¡yo a usted la conozco!”, le dice José Vicente, el vecino que desayuna en la mesa de atrás, encantado de compartir espacio y luego foto con la alcaldesa. Y ella más encantada todavía.

En su particular desescalada y con el alivio de las medidas anticovid, Ada Colau decidió abandonar tres mañanas a la semana el despacho para pasearse por un barrio. La agenda queda bloqueada. La alcaldesa se ha excusado, por ejemplo, con un embajador de India, “pero los barrios también son importantes –dice– siempre hay cosas importantes…”. Esta semana es el turno de la Prosperitat (26.000 habitantes), en Nou Barris. Antes se paseó por Sant Andreu, Poble Nou, Horta o, anteayer, Gràcia. El objetivo es recorrer treinta barrios antes del verano. Sin convocatorias, casi de incógnito.

Tres mañanas a la semana, Colau bloquea la agenda para visitar un barrio; quiere recorrer treinta antes del verano

La ruta arranca junto a la calle Pablo Iglesias (casualidad), en el bar El Pozo. Jordi, su propietario, asegura que por este local y en el otro que tuvo han pasado varios alcaldes: “Maragall, Hereu… y a la Colau ya la había visto por aquí, en un desahucio en esa calle de allí”, dice. “Hace años de esto, pero sí, a Nou Barris vinimos cientos de veces, fue una de las zonas más castigadas… ¿Cómo va ahora?”, pregunta ella.

“Lo hemos pasado muy mal, y el otro día… un despiporre, el botellón es lo peor, habría que mantener el toque de queda”, opina Jordi. Y Colau cree que el desmadre fue una explosión puntual… pero que si no fuera porque no es partidaria de prohibir sí que mantendría cosas como replegarse antes y europeizar el horario, “estaría muy bien, conciliaríamos mejor”. Seguimos.

Todos los recorridos arrancan en un colegio y luego, según la zona, un proyecto particular, que si el mercado del Poblenou, la rambla de Sant Andreu, o El Jardí del Silenci en Gràcia. En la Prosperitat será el Casal de Joves, instalado en barracones y pendiente de un traslado que se está haciendo eterno. En cada barrio, una anfitriona. Aquí, Carol Recio.

En la escuela no la esperaban. La cita era con la comisionada de Educación pero los directores y jefes de estudio del colegio La Prosperitat y del IES Galileo Galilei no desaprovechan la ocasión: este verano, por fin, comienzan las obras para retirar el amianto de la cubierta de la escuela, “¿y cuándo comenzarán las obras del resto? Queda la fachada, las ventanas…”. Colau tampoco desaprovecha su ocasión: “Primero el amianto, luego seguiremos con la reforma integral, que asumimos nosotros, pero que en realidad debería pagar la Generalitat, que tiene las escuelas de la ciudad olvidadas, también las tenía el anterior Ayuntamiento…”.

De camino al Casal de Joves, la ruta discurre junto al primer parque adaptado del barrio (inaugurado, claro, bajo su mandato). Se acercan decididas dos mujeres: “¿Alcaldesa? Somos profesoras de la escuela Prosperitat, ¿cuándo comenzarán las obras para retirar el amianto? ¿Y las persianas? Y….”. Y Colau charla con ellas hasta que Carol la estira hacia el Casal de Joves.

“La Prospe es mucha Prospe”, concluye Colau. “¡Oiga! Yo la voto, pero el pipi-can… siempre está sucio, el mantenimiento es fatal. Todo lo demás bien, ¿eh?”, dice una vecina, contenta de saludar. Ni un insulto, ni una mala palabra en toda la mañana; “cara a cara siempre se puede discrepar, pero puedes argumentar”, sostiene Colau. No como en Twitter. Instagram es otra cosa. El mejor perfil, en el momento ideal. Ahí sí.

Barcelona alcanza un máximo histórico de pisos públicos en construcción con 2.329

Barcelona alcanza un máximo histórico de pisos públicos en construcción con 2.329

14/05/2021 | www.20minutos.es

Con 2.329 viviendas públicas en obras o a punto de iniciarse, el Ayuntamiento de Barcelona ha alcanzado un máximo histórico, pues es la primera vez que se llega a una cantidad tan elevada, según ha señalado este viernes la alcaldesa, Ada Colau. Lo ha apuntado con motivo del acto de colocación de la primera piedra de una nueva promoción de 72 pisos en la calle Ulldecona del barrio de la Marina del Prat Vermell, en Sants-Montjuïc.

Según datos municipales, desde 2004 el Ayuntamiento había construido entre 500 y 800 viviendas por mandato antes de 2015, cuando el gobierno de Colau llegó al Consistorio, por lo que solo con las que están en marcha en estos momentos, el ritmo es entre tres y cuatro veces superior. Además, estas 2.329 viviendas en obras o a punto de empezarse (aproximadamente la mitad se encuentran en licitación), repartidas en 34 promociones, suponen el 30% de las 7.500 que componían el parque de gestión municipal ese año.

Nou Barris, contra l’LGTBIfòbia

Nou Barris, contra l’LGTBIfòbia

07/05/2021 | www.barcelona.cat

Acte de commemoració el proper 17 de maig, a partir de les 18 h

Nou Barris celebrarà el proper 17 de maig, a partir de les 18 h, el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia. L’acte tindrà lloc al Casal de Barri de la Prosperitat, a la plaça Àngel Pestaña, i es desenvoluparà d’acord a la següent programació:

  • 18 h. Presentació institucional
  • 18.10 h. Lectura del manifest
  • 18.15 h. Recital poètic “I am not wrong”, a càrrec de Txus Garcia i Sònia Moll
  • 18.45 h. Xerrada sobre recursos per fer front a l’LGTBIfòbia a càrrec de Sergi Suárez, de l’Observatori contra l’Homofòbia

L’acte requereix de reserva prèvia. Podeu tramitar les vostres inscripcions a través d’aquest enllaç: https://forms.gle/p3WtFG3PRwjTYC1CA

Dia Internacional contra l’LGTBIfòbia

El 17 de maig es va establir el Dia Internacional contra l’LGTBIfòbia pel fet que en aquest dia del 1990, l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals.

La celebració d’aquest dia té per finalitat augmentar la consciència sobre l’homofòbia, la transfòbia, la bifòbia i la fòbia a la intersexualitat. També pretén estimular l’interès de les autoritats i la població en garantir els drets LGTBI al món.