L’educació, eina de transformació

 | 17 octubre 2022 | Línia Nou Barris

L’educació és un dret bàsic i una de les eines essencials per a la superació de desigualtats socials, com ho són també la salut, la feina i l’habitatge. Per això, des de l’arribada d’Ada Colau a l’alcaldia de la ciutat, a Nou Barris, com a la resta de districtes, hem apostat per reforçar l’educació pública de manera transversal, de 0 a 16 anys, tant dins com fora de l’escola.

Per poder oferir una educació de qualitat és clau tenir també un entorn de qualitat i recursos suficients. Per això, des del 2015 hem destinat inversions a augmentar els recursos humans tant dins com fora de l’escola, a transformar i millorar moltes escoles i entorns escolars i a ampliar serveis (tot plegat malgrat ser una competència de la Generalitat).

La petita infància és una època central per al desenvolupament dels infants. Per oferir-los la millor educació, estem creant noves escoles bressol per donar resposta a les peticions de les nostres veïnes al territori: a partir del setembre del 2023 hi haurà una nova escola a Trinitat Nova, el 2024 serà realitat la bressol de Can Carreres i estem iniciant el planejament d’una nova escola bressol als Jardins de Can Xiringoi, al barri de Vilapicina, donant resposta a una llarga demanda del barri. Paral·lelament, hem ampliat els equipaments amb dos nous espais familiars que iniciaran aquest curs el seu camí, un al barri de Porta, dins del nou Ateneu, i un altre a l’escola bressol de la Trinitat a les tardes, sumant-se a l’espai familiar de l’EBM El Torrent.

Volem que els centres educatius estiguin oberts al barri. Hem afegit les bressol al projecte de patis oberts, fent-les partícips de la comunitat, per donar suport a les famílies els dissabtes al matí, amb diferents activitats on poden participar totes les veïnes amb criatures petites. Ja ho hem fet a les bressol Ralet i El Vent, i aquest curs 22-23 s’obrirà també el patí de l’escola bressol Can Dragó.

Per atendre totes les necessitats dels infants i dels joves, hem inserit educadors emocionals i educadors socials a 14 escoles del territori, alhora que s’han incorporat nous programes artístics en el currículum d’aquestes escoles.

S’han fet inversions per millorar els espais educatius i reformes de cuines i de teulades amb instal·lacions de plaques solars, com per exemple al Timbaler del Bruc, l’Escola Ferrer i Guàrdia, Marinada i l’Escola Ciutat Comtal, així com pintures dels interiors i exteriors de l’Escola Víctor Català, Mercè Rodoreda, Marta Mata i moltes més. També s’han reformat els lavabos de la Santiago Rusiñol, Tomàs Moro… Són alguns exemples d’inversions que milloren els nostres centres educatius, perquè tots els veïns i veïnes mereixen una educació de primera.

També hem millorat la seguretat i hem reduït la contaminació acústica i de l’aire al voltant de les 18 escoles que s’han beneficiat fins ara del programa Protegim Escoles al districte. El 2023 seran tres escoles més. En aquesta àrea, la inversió acabarà sent de 2,5 milions d’euros.

I, per descomptat, hem invertit en els patis per adequar-los a la nova realitat d’emergència climàtica, incloent-hi ombres, jocs d’aigua, verd i deixant espais per a altres jocs a banda dels de pilota. Fins ara s’han transformat 6 patis, entre els quals els de l’Escola Palma de Mallorca i l’Elisenda de Montcada.

Continuarem destinant els recursos necessaris a polítiques innovadores per millorar els entorns educatius i l’educació que reben els nostres infants a Nou Barris, perquè l’educació és clau per reduir desigualtats.

Barcelona farà una reforma integral del Centre Esportiu Municipal Artesania

13/10/2022 | www.barcelona.cat

S’hi crearà una piscina, sales d’activitats dirigides i fitnes, i es construirà un pavelló triple poliesportiu

L’Ajuntament de Barcelona emprendrà una reforma integral del CEM Artesania, que se situarà en un sol edifici compacte en una parcel·la contigua a l’actual. El projecte preveu un edifici de cinc plantes: P-2, P-1, P0, P1 i P2.

L’accés principal al centre serà per la P0. Des del vestíbul i a través d’una galeria d’observació, es podran visualitzar les piscines, la sala principal de fitnes i el pavelló. En les plantes P1 i P2 se situaran el pavelló, amb tres pistes de bàsquet transversals, els vestidors i les grades pel públic. En la P-1 s’hi ubicarà la piscina, la zona d’aigües, els vestidors i dues de les sales d’activitats dirigides. Finalment, en la P-2 es trobaran les altres dues sales d’activitats dirigides i els vasos de les piscines amb els espais tècnics corresponents.

Equipaments municipals per practicar esports minoritaris

El Mapa d’instal·lacions esportives del municipi de Barcelona (MIEMB) preveu la necessitat de crear i reformar equipaments esportius per satisfer la demanda de pavellons i d’espais específics per a la pràctica d’esports minoritaris, repartits homogèniament per tota la ciutat. Així, es construiran quatre nous equipaments i es transformaran íntegrament uns altres cinc, un d’ells el CEM Artesania.

La primera fase d’aquest projecte, que ja està en marxa i té un pressupost de 35,7 milions d’euros, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, preveu la construcció o transformació de quatre equipaments durant el curs 2023-2024 perquè es posin en marxa al llarg del 2025. La segona fase té una inversió de més de 35 milions d’euros i és la que afectarà el CEM Artesania.

Trobareu informació més detallada de cada equipament al web de l’Institut Barcelona Esports.

Nou Barris obre sis patis escolars al barri aquest curs

05/10/2022 | www.barcelona.cat

Es vol oferir un espai d’ús públic a famílies, infants i adolescents fora de l’horari escolar, en cap de setmana i en període de vacances escolars

Nou Barris obre aquest curs escolar 2022-2023 sis patis escolars com a espai d’ús públic per a famílies, infants i adolescents fora de l’horari escolar, en cap de setmana i en període de vacances escolars. Són aquests:

  • Institut Escola Trinitat Nova, carrer Pedrosa, 16. Divendres, de 16.30 a 19.30 h i dissabte, d’11 h a 14 h.
  • Institut Escola Antaviana, carrer Nou Barris, 12. Dissabte i diumenge, d’11 h a 14 h.
  • Escola El Turó, carrer Peñalara, 19-55. Dissabte, d’11 h a 14 h.
  • Escola Calderón, carrer Nil, 27-29. Diumenge, d’11 h a 14 h.
  • Escola Mercè Rodoreda, carrer Vesuvi, 35 (entrada per Av. Meridiana) Dissabte, d’11 h a 14 h.
  • Institut Barcelona Congrés, carrer Baró d’Esponellà, 1-15 (entrada per Av. dels Quinze) Diumenge, d’11 a 14 h.

Amb l’obertura dels patis escolars es busca optimitzar l’ús dels centres escolars potenciant-ne el vessant educatiu i social, fent possible l’ús del pati per a col·lectius o activitats que es puguin dur a terme sense interferències, i potenciant-ne la interrelació. També es vol donar, als infants i joves i a llurs famílies, una alternativa de lleure que s’exerceixi de manera autònoma en un context segur i de proximitat.

Cada pati escolar obert té un servei de monitoratge que obre i tanca el pati escolar dins els horaris previstos, vetlla pel bon ús de les instal·lacions i procura establir dinàmiques de relació entre els infants i joves.

Als patis escolars oberts es fan activitats de dinamització educativa esportives, artístiques o en família. Aquestes activitats són obertes i gratuïtes al barri.

En la iniciativa municipal “Patis escolars oberts al barri”, hi col·laboren el Consorci d’Educació de Barcelona, tots els districtes i diverses entitats educatives i socials de la ciutat.

L’entorn de l’església de l’antic Mental serà una nova àrea verda unida al parc Central de Nou Barris

05/09/2022 | www.barcelona.cat

El Districte començarà les obres a la tardor, amb una durada prevista de sis mesos

L’entorn de l’església de Sant Rafael, coneguda com a església de l’antic Mental, es convertirà en una nova àrea verda que s’unirà al parc Central de Nou Barris. Així, es generarà un nou espai públic que relligarà amb els equipaments de l’entorn de la plaça Major de Nou Barris, el propi parc i els edificis residencials de l’àmbit. Tot plegat permetrà que el veïnat pugui gaudir d’una nova zona d’estada al districte.

Les obres suposaran renovar 3.600 m2, amb una inversió d’1,8 milions d’euros. El projecte executiu ja ha estat aprovat definitivament per la Comissió de Govern, i es preveu que les obres comencin a la tardor i acabin al cap d’uns sis mesos.

Aquests treballs arriben després de les obres de consolidació de l’estructura de l’església i rehabilitació de les façanes i la coberta del temple, dutes a terme també pel Districte de Nou Barris, i que van acabar l’octubre de 2020.

L’església de Sant Rafael

L’església de Sant Rafael és una petita part de l’antic Institut Mental de la Santa Creu, un edifici de caràcter neoclàssic i grans dimensions construït l’any 1888 per Josep Oriol Bernadet. Se situava en la part central posterior del conjunt, en el mateix eix que l’accés principal, del qual la separava el claustre central de l’edifici i un claustre secundari de geometria semicircular.

L’església era el centre religiós de les persones ingressades al sanatori i del personal que hi treballava. Era un lloc de pregària i d’oració, on els diumenges i festius s’hi feien les misses a les quals també assistien els veïns i veïnes del barri. Amb el tancament de l’Institut Mental, l’any 1986, els dos edificis que van quedar sense enderrocar es van convertir en la seu del Districte de Nou Barris i altres equipaments, però el temple va quedar en desús i va iniciar un procés de degradació que, ara, amb les actuacions ja fetes per consolidar l’església i les que es faran en l’entorn, s’acabarà de revertir.

Tot i que l’església de Sant Rafael és de titularitat municipal, es va arribar a un acord de permuta amb l’Arquebisbat de Barcelona que permetrà al Districte recuperar un solar al carrer de Palamós, a la Trinitat Nova, amb possibilitat d’ampliar aquest espai per a serveis de proximitat en un futur. Al mateix temps, l’Arquebisbat condicionarà i decorarà l’espai interior de l’edifici per poder practicar-hi de nou el culte religiós, tal com es feia fa 30 anys.

Un nou bus a demanda a Nou Barris cobrirà Vallbona Sud i Torre Baró Sud a partir del 12 de setembre

29/08/2022 | www.barcelona.cat

Un nou bus a demanda arriba a Nou Barris. Després de l’èxit de “El meu Bus”, que opera actualment a Torre Baró, arriba ara el torn de “El Meu Bus Torre Baró Sud – Vallbona Sud”.

El servei començarà a operar el 12 de setembre i funcionarà durant sis mesos com a prova pilot. Durant aquest temps, substituirà la línia 180.

En aquest tríptic trobareu tota la informació.

Sessions informatives

Amb motiu de l’entrada en funcionament d’aquest nou bus a demanda, Nou Barris oferirà diverses sessions informatives per explicar-ne el desplegament i com utilitzar el servei. Aquest n’és el calendari:

Torre Baró

  • Lloc: Casal de Barri Torre Baró. Avda. Escolapi Càncer, 5
  • Dies: Dilluns 5 de setembre, a les 18 hores. Dimecres 7 i divendres 9 de setembre, amb dos horaris a escollir: a les 10 hores o a les 18 hores

Vallbona

  • Lloc: Casal de Barri Vallbona. Carrer Oristà, 8
  • Dies: Dijous 1 de setembre, a les 18 hores. Divendres 2 de setembre, amb dos horaris a escollir: a les 10 hores o a les 18 hores

En totes les sessions cal que hi dugueu el telèfon mòbil.

El Meu Bus

El Meu Bus va arribar per primer cop a Barcelona el 2019. Ho va fer a Torre Baró. Tot i que les parades són fixes, el recorregut no ho és: es basa en un sistema intel·ligent que encaixa les sol·licituds de desplaçament rebudes amb antelació.

Els horaris de pas també es calculen en funció de les peticions. La persona usuària ha d’indicar l’hora en què vol viatjar, la parada en què pujarà, la parada en què baixarà, i quantes persones hi viatjaran.

Quatre centres educatius de Nou Barris transformaran els seus patis el curs 2022-2023

Les escoles Mercè Rodoreda, Elisenda de Montcada i Santiago Rusiñol guanyen patis verds i jocs coeducatius.
L’Ajuntament de Barcelona també millorarà els de les escoles Ferrer i Guàrdia, Ciutat Comtal, Víctor Català i Marinada.